LET OP! Internetconsultatie 70% regel

19 juni 2024
LET OP! Internetconsultatie 70% regel

Momenteel staat er een internet consultatie uit voor het Wetsvoorstel Instemmingsrecht en initiatiefrecht bij verduurzaming. Dit wetsvoorstel bepaalt straks hoe huurders hun invloed op verduurzamingsplannen kunnen uitoefenen.

Ter discussie staat de 70% instemmingsrecht met verduurzamingsplannen. Blijft dit de huidige definitie van 70%?

Kan een groep huurders straks initiatief nemen voor verduurzamings-plannen? Welke rol hebben/houden huurdersvertegenwoordigers hierbij? En hoe zit het met huurdersvertegenwoordigers t.o.v. individuele huurders/ klankbordgroepen etc.?

Speciaal aandachtspunt hierbij zouden wooncomplexen met huurders en een VVE moeten zijn, zeker als het om commerciele verhuurders gaat en complexen met aanzienlijk achterstallig onderhoud. Vaak is hier van normaal overleg met verhuurder geen sprake en ontbreekt informatie uit de VVE. De Overleg Wet schiet hier schromelijk te kort. In de voorstellen ontbreekt dit aandachtspunt terwijl, ook in nieuwbouw, het aantal gemengde complexen met een VVE groeit.

De internet consultatie is geopend van 12 juni 2024 tot  24 juli 2024

Hier vind je alle stukken die voor deze consultatie belangrijk zijn en de openbaar ingediende reacties.

Wat verandert er :
Het wetsvoorstel vereenvoudigt (!) de regels voor het verkrijgen van de instemming als het gaat om verduurzaming van complexen (tien of meer woonruimten in een bouwkundige eenheid). Hiervoor wordt de rol van de huurdersvertegenwoordiging belangrijker.

  • Bij het initiatiefrecht zal een huurder ook een initiatief kunnen nemen voor moderne maatregelen. Dit kan bijvoorbeeld de plaatsing van een warmtepomp betekenen.
  • Ook leidt het wetsvoorstel tot een collectief initiatiefrecht: een initiatief van een groep huurders kan dan leiden tot verduurzaming van een gehele flat.

Er worden drie vragen gesteld:

  • Verduurzaming, bijvoorbeeld door dubbel glas, kost de verhuurder geld maar is beter voor het milieu. Tegelijkertijd bespaart de huurder door de verduurzaming op de energierekening.Vindt u dat de huurder moet meebetalen aan de verduurzaming. Door een hogere huur evenredig aan de investeringskosten? Of door een hogere huur in verhouding tot de lagere energierekening?
  • Instemmingsrecht; de huurdersvertegenwoordiging heeft al een belangrijke rol bij het normale overleg met de verhuurder. Bij verduurzaming wordt deze huurdersvertegenwoordiging belangrijker.Vindt u dit goed? Kunt u toelichten waarom wel/niet?
  • Initiatiefrecht; er is rekening gehouden met het belang van de huurder én de verhuurder. Vindt u dat het wetsvoorstel een juiste balans aanbrengt? Of meent u dat het belang van ofwel de huurder ofwel de verhuurder te zeer in gedrang komt?

Het HNA wil een gezamenlijke reactie geven.

Denk mee en stuur je reactie op deze vragen vóór 15 juli naar info@hna.nl!  

Zoek naar een pagina of bericht