HNA Themabijeenkomst Verduurzaming; verslag 30 mei

19 juni 2024
HNA Themabijeenkomst Verduurzaming verslag 30 mei

Aanvankelijk stond op 30 mei het Thema Wet betaalbare huur op het programma. Aangezien deze nog niet door de Eerste Kamer is, is op verzoek van een aantal leden het Thema Verduurzaming ingelast.

Hans Bueno de Mesquita en Guido Koster van Jungle Amsterdam hebben voor een zestiental bezoekers een uitermate interessante presentatie  gegeven over energielabeling en comfortverbetering.

Er zijn 11 levels van G tot A++++, het label is 10 jaar geldig, er zijn duidelijke criteria en parameters waarop het wordt vastgesteld en na 2030 mogen geen woningen met energielabel E,F en G meer worden verhuurd. Na 1990 gebouwde woningen hebben vrijwel allemaal een A tot C label. Het zijn juist de oudere woningen, vooral van voor 1900 waar nog geen 40% in de categorie A tot en met C valt, die verduurzaming behoeven.

Opmerkelijk is dat in alle energielabelcategorien het gemiddeld aardgasgebruik in huurwoningen hoger is dan in koopwoningen.

Het energielabel zegt eigenlijk weinig over het comfort; dat laatste wordt bepaald door de luchttemperatuur-, -vochtigheid en -snelheid (tocht) en de gemiddelde stralingstemperatuur (zon). Bij het energielabel wordt standaard uitgegaan van een kamertemperatuur van 20 graden Celsius, de gemiddelde zonnestraling en de daardoor ontstane interne warmtelast.

Tot slot is ingegaan op de verschillen tussen de oude en nieuwe methode voor het bepalen van het energielabel. In de nieuwe methode wordt meer rekening wordt gehouden met de ligging van de woonruimte in het complex; wel of geen buitenmuren, net onder het dak of op begane grond en de ligging naast wel of niet verwarmde gemeenschappelijke ruimten zoals trappenhuizen.

Naast de presentatie is een korte toelichting gegeven over het Energielabelspel dat Jungle Amsterdam heeft ontwikkeld voor VvE’s en huurders. Aan de hand van een soort monopolie opzet met vragenkaarten wordt expliciet gemaakt welke keuzes er gemaakt kunnen worden en welke afwegingen daarbij een rol spelen. Een aanrader!

Kijk op Jungle Amsterdam voor meer informatie!

Zoek naar een pagina of bericht