Check je eindafrekening Servicekosten!

23 mei 2024
Check je eindafrekening Servicekosten

Voor 1 juli moéten verhuurders de eindafrekening van de servicekosten over 2023 aan hun huurders versturen.

Check je eindafrekening goed! Staan er kostenposten op die niet vermeld staan in je huurcontract en die dus niet overeengekomen zijn? Zijn het de werkelijk gemaakte kosten? Het loont de moeite om je eindafrekening Servicekosten naast je huurcontract te leggen en bij allerlei diensten na te gaan welke taken daadwerkelijk zijn uitgevoerd en voor welk uurtarief.

Zijn er veranderingen in het servicepakket? Dat kan alleen als 70% van de huurders het goed vindt. Is er iets veranderd in het pakket dat niet voor alle huurders geldt? Dat moeten alleen de huurders waarvoor het geldt het er mee eens zijn.

Extra punt van aandacht bij de eindafrekening over 2023 is de tegemoetkoming energiekosten. De verhuurder moet deze tegemoetkoming doorberekenen aan de huurder. Dit geldt ook voor blokverwarming. De verhuurder moet deze Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluiting aanvragen en doorberekenen in de servicekosten.

Kloppen de bedragen niet? Of is de eindafrekening te laat? Dan kun je als huurder in de sociale sector bezwaar maken bij de Huurcommissie. Huurders in de vrije sector hebben alleen de eerste 6 maanden toegang tot de Huurcommissie, daarna moeten zij zich wenden tot de kantonrechter.

En sinds de invoering van de Wet goed verhuurderschap kunnen huurders misstanden melden bij de gemeente. De gemeente kan een boete opleggen als verhuurders nalaten om de servicekosten goed af te rekenen! De gemeente Amsterdam heeft een speciaal Meldpunt ongewenst verhuurgedrag!

Meldt hier problemen over ongewenst verhuurgedrag!

Zoek naar een pagina of bericht