Presentatie 24 april: Woningbouw corporaties tolhuizen?

21 mei 2024
Woningbouw corporaties tolhuizen

Bekijk de presentatie hieronder.

In zijn inleiding gaf Fred van der Molen, oud hoofdredacteur van NUL20, een schets van 30 jaar woonpolitiek: van Volkshuisvesting naar Woonbeleid. Hoe de sociale huursector werd beperkt tot een voorziening voor degenen die het op eigen houtje niet redden.

En hoe aan de andere kant eigen woningbezit werd gestimuleerd en de weg voor woningbeleggers werd geplaveid. Met cijfers en grafieken liet hij onder meer zien dat er twee keer zoveel geld naar kopers gaat in de vorm van de hypotheekrenteaftrek dan naar huurders in de vorm van huurtoeslag. Daarbij is de hypotheekrenteaftrek vooral in het voordeel van de hogere inkomens en de huurtoeslag in het voordeel van de lagere inkomens. Hij  eindigde zijn verhaal positief met de opsomming van nieuwe wetgeving waarmee de overheid de regie weer probeert te pakken.

Als uitsmijter presenteerde hij een paar opvallende cijfers uit het toen net uitgekomen Wonen in Amsterdam (WIA) rapport. Onder andere dat de huurquotes iets afnemen. Wat blijft toenemen is de kloof tussen huur en koop, tussen sociale sector en vrije sector en tussen recent verhuisden en langer zittende bewoners.

Als opmaat naar de discussie presenteerde Jonneke Bekkenkamp een aantal sheets die gebruikt zouden kunnen worden op actieposters. Bijvoorbeeld ‘De woningbouwcorporaties zijn stichtingen. Stichtingen mogen geen winst maken. Daarom heet de winst van de corporaties resultaat. De opbrengst gaat naar de staat.’
De discussie onder leiding van Jaap Draaisma spitste zich toe op meer verschillen tussen huurders en kopers. Kopers hebben meer verhuismogelijkheden, worden rijker van de waardestijging van hun woningen (huurders armer, vanwege opname WOZ waarde in puntenstelsel), hebben in de regel hun huis in 30 jaar afbetaald (huurders betalen steeds meer voor mindere huizen; zelfs de regel dat je na je pensionering geen huurverhoging meer krijgt is afgeschaft) en bij overlijden van de ouders kunnen de kinderen van kopers blijven wonen, mits ze het erfrecht kunnen opbrengen (kinderen van huurders maken weinig kans).

Huurders zijn ‘losers’ is ook een kwestie van beeldvorming die we moeten bestrijden.

Dit zijn de links:

Zoek naar een pagina of bericht